Enligt almanackan är den 1 mars vårens första dag. Det är lite svårt att tro när det är 14 minusgrader och en meter snö ute. Men om du vägrar att acceptera de meteorologiska fakta och intalar dig själv att det är vår, kan den här tomatbloggen ge dig några tips om hur du kan kickstarta dina tomatplantor, din vårkänsla och dina förhoppningar om en lång varm sommar.
Jag håller med om att det är tidigt. De flesta börjar inte tänka på årets skörd av egenodlade frukter, grönsaker och blommor förrän i mitten av april eller början av maj. Ofta syns inte ens frösäckarna i butikerna vid den här tiden på året och vem sätter sig i bilen med bubbeljacka, mössa och vantar för att köra till närmaste växtcentral, när resten av familjen diskuterar vems tur det är att skotta uppfarten?
Så hur kan man börja med tomatproduktion tidigt, med ett lyckat resultat? Vänta lite - jag ska berätta det nu.
Hacking tomater i en, två, tre
Att hacka tomater innebär världens enklaste insikt: Tomater är en frukt, och precis som alla andra frukter har de frön som kan ge upphov till flera exakt likadana tomater. Du behöver inte köpa dyra tomatfrön i en påse för att komma igång. Du kan helt enkelt köpa de tomater du gillar bäst i din närmaste livsmedelsbutik eller grönsaksmarknad. Skär en skiva av varje tomatsort du vill kopiera, skrapa ut fröna och så dem i väl fuktad fröjord.
Jag använder en så kallad plugglåda, som har både en vattenlåda och ett genomskinligt plastlock. Gör ett litet hål ca 5 mm ner i jorden, så fröet och täck med jord. I min plugglåda finns nu frön från fem olika tomatsorter, totalt 49 potentiella plantor med alla sommarens och höstens tomatbehov täckta. Om du gillar ordning i ditt system kan du göra en liten karta som hjälper dig att komma ihåg vad du just har förberett.
Placera krukorna eller plugboxen på fönsterbrädan i huset med bäst ljusförhållanden och vänta. Efter några dagar kommer de mest ivriga fröna att gro och efter ytterligare några dagar kommer alla fröblad att vara fria från mörkret. Nu är du igång - du är en framgångsrik tomathackare!
Tillväxtljus kan göra det lättare att lyckas
Den största faran med tidig sådd är att tomatplantorna luras att tro att det faktiskt är varm vår eller försommar. Om plantorna lämnas på fönsterbrädan vid normal rumstemperatur för länge kommer de att sträva mot taket och bli tunna och spinkiga, utan att utveckla ett bra rotsystem. Vad vi vill är att hålla dem i schack och se till att de är kraftiga, robusta och så produktiva som möjligt. Nu är det dags att gå ut och köpa ett enkelt och ganska billigt startkit med odlingslampor. Växtljus finns i olika former, men jag köpte ett stativ med en avlång hållare för lysrör. Om du dessutom skaffar en timer (Clas Ohlson eller liknande) till uttaget kan du få full kontroll över de små plantornas dagliga liv. Placera plantorna under ljuset i en källare eller ett rum med en temperatur på cirka 15 grader och ge dem 12 timmars ljus varje dag. Kom ihåg att vattna regelbundet och om du tror att om du pratar med växterna blir de gladare och mer livskraftiga, så gör för all del det också.
BEDD-tipset!
Det är fortfarande långt kvar innan vi planterar ut tomatplantorna på BEDD. Min BEDD syns knappt, täckt av snö. Min erfarenhet är att den optimala storleken för tre tomatplantor är BEDD 40 x 120 cm med en botten och hjul. På terrassen kan man sedan flytta runt plantorna beroende på sol- och vindförhållanden. Om du planerar att plantera tomaterBEDD direkt på marken i trädgården, se till att de placeras där de har bästa möjliga solförhållanden under hela sommaren.
Lycka till!
Bjørn Bye är designern bakom BEDD och en stor trädgårdsentusiast. Han kommer att blogga om glädjen med att odla och laga sin egen mat. Håll ögonen öppna för nya inlägg om tomater och andra godsaker!