Video

Vanliga frågor

Hur mycket kostar frakten vid beställning online från BEDD?

När du beställer produkter från BEDD online kommer det att tillkomma en fraktavgift baserat på leveransens totala vikt. Detta beräknas innan du checkar ut från webbutiken. Kostnaden för frakt är följande:

 • Småbeställningar/delar under 2 kg: 99 kr
 • Enskilda paket med paneler/tillbehör 2–7 kg: 299 kr
 • Enkla lådor med botten / hjul: 7–50 kg – 399 kr
 • Flere lådor och system 50–100 kg – 499 kr
 • Stora system / beställningar över 100 kg – 599 kr

Vi rekommenderar att besöka någon av våra återförsäljare som har varor i lager, då sparar du frakten och kan samtidigt köpa lecakulor, jord och växter till din kasse. 

Hur monterar jag BEDD ?

Planteringskärlen från BEDD är lätta att installera. Det ska finnas instruktioner i alla lådor med paneler. Om du fortfarande är osäker rekommenderar vi att du besöker sidan med filmer som visar hur man monterar ett antal olika lösningar.  

Montering av BEDD

Hur kan jag planera en stor lösning?

BEDD planteringskärl kan sättas ihop på en rad olika sätt för att passa perfekt i olika uteplatser. Du kan bygga sammanhängande lösningar i längd, bredd, höjd och vinkel. Vill du hitta en lösning som passar perfekt för din terrass, balkong eller trädgård rekommenderar vi att du provar vårt digitala ritprogram. Det gör det enkelt att definiera målen för uteplatsen, och bygga en lösning som passar. Se videon om hur du använder ritprogrammet först!  

 

BEDD tegneprogram

Hur skyddar jag terrassen om jag vill ha en BEDD på trädäck?

Om dinBEDD kommer att stå på ett trädäck kan det vara klokt att välja en modell med bas och hjul eller ben. Du kan välja hjul till enkla lådor, ben ska användas för större sammankopplade lösningar. Du kan även välja att placera skräddarsydda ribbor/plankor i tryckimpregnerat material under bottenplattorna istället för ben. Detta kommer att ge luftning och bra dränering från lådorna. Bottenplattorna frånBEDD har hål som ger bra dränering, men det är viktigt att fylla lådan med 5–7 cm lecakulor, och täcka dessa med en fiberduk innan du fyller på med bra kompostjord. Detta säkerställer god dränering och renast möjliga avrinning från lådorna.

BEDD med bunn og ben

 

Vilka material används i BEDD ?

BEDD produceras i nära samarbete med Tronrud Engineering i Moss som har en av Norges modernaste anläggningar för tunnplåtstillverkning. 

 • Paneler och fogar i svart, vit och rostlack är tillverkade av 1 mm böjt stål som är varmförzinkat mot rost (Aluzinkbehandling). Dessutom skyddas panelerna av en UV-beständig pulverlack som ger extra skydd och en yta som förblir attraktiv i många decennier. 
 • Paneler och fogar i Galfan är tillverkade av galvaniserat stål med en så kallad AFP (Anti Finger Print) ytbehandling. Det gör att panelerna behåller en fin yta som inte fläckas av fingeravtryck och är lätt att rengöra. Observera att paneler i Galfan kan ha en något större variation i uttryck än lackade paneler samt att det kan finnas svaga streck från produktionsvalsarna. Om paneler i Galfan lämnas täckta i fuktiga miljöer kan vitrost uppstå på ytan. Detta kan vara svårt att ta bort och täcks inte av garantin mot brunrost. Se till att lådorna inte är täckta eller placerade nära material som kan ge långvariga, fuktiga förhållanden utan luftning. 
 • Paneler och fogar i stål/rost är gjorda av 1 mm sprucket svart stål/obehandlat stål som därför rostar naturligt. Beräkningar tyder på att det kommer att ta runt 10 år innan det finns risk för korrosion och hål i panelerna. Lokala förhållanden kommer att vara avgörande för detta. Observera att paneler med naturlig rost kommer att ha en del avrinning som kan ge färg till trädäcket. Vi rekommenderar därför inte stål/rost för projekt där detta ska undvikas. BEDD har inte paneler i cortenstål, då detta material är för tjockt och sprött för att passa vår produktion. 
 • Bottnarna av BEDD är även tillverkad av varmförzinkat stål, och är väl skyddad mot rost. Observera att grundvatten som sipprar ut längs bottenplattan kan orsaka avlagringar och en färg som ser ut som brunrost. Vi rekommenderar att rengöra bottenplattans kant med en styv borste eller skursvamp om detta skulle inträffa. 
 • Hjul och ben från BEDD är rostfria och testade för tryckbelastningar från 55 kg upp till över 100 kg per hjul. Det ger en trygghet att hjul och ben håller bra även för stora lådor. Hjulen kommer från den svenska kvalitetsleverantören Tente
 • Skruvar av BEDD är tillverkade av robust och väderbeständig nylon, vilket ger hög bärförmåga och hållbarhet, samtidigt som de är mycket enkla att installera. Skruvarna levereras av den ledande spelaren Bossard

 

Hur kan jag påskynda processen för att BEDD ska rosta?

Att få BEDD i obehandlat stål för att rosta snabbare kan du först tvätta panelen med ett avfettningsmedel, och sedan applicera 7% vinäger eller saltvattenlösning med en sprayflaska. Vi rekommenderar att blanda ut ca 2-3 matskedar salt i kokande vatten, kyla detta och sedan applicera 1-2 gånger tre dagar i rad. Då kommer du att se att processen startar snabbare. Efter tre dagar får du en fin rostpatina som bara blir varmare och snyggare ju längre tiden går. Läs mer om detta i vår blogg

Rusting av BEDD

Burk BEDD lägga direkt på jorden i trädgården?

Ja, BEDD du kan montera och placera direkt mot marken i trädgården. Då är det inte nödvändigt att lägga Leca-kulor i botten. Gräv gärna lite i jorden där bädden ska stå för att ge plantans rötter god tillgång till det nedre jordlagret. Om ytan är ojämn, och speciellt om du bygger en större modell, bör ytan jämnas till först. För större bäddar rekommenderar vi att avjämna terrängen med ett ramverk av träbjälkar som ser till att bädden står plant när den ska monteras. Fyll gärna några lecakulor under balkarna eller bädden för att förhindra att frost/kyla påverkar formen över tid. 

BEDD støttemur

BEDD støttemur

Vad väger man BEDD plantera?

Detta beror lite på vilken typ av jord du använder, men den ungefärliga vikten är som följer:

 • 120x40 på 50 cm höjd fylld med leca och lätt fuktig jord – 120 kg
 • 120x40 i 25 cm höjd fylld med leca och lätt fuktig jord – 53 kg
 • 60x60 i 40 cm höjd fylld med leca och lätt fuktig jord – 55 kg

Om du planerar en större BEDD lösning på en takterrass eller balkong rekommenderar vi att kontrollera eventuella viktbegränsningar per kvadratmeter. BEDD har en mycket låg specifik vikt jämfört med lådor av trä, betong eller svetsat stål, och är därför ofta ett bra alternativ .

Hur mycket jord fyller jag i rutorna? 

​När du ska fylla lådorna med jord rekommenderar vi att du först lägger ett lager leca i botten, ca. 5–10 cm. Lägg sedan på en fiberduk innan du fyller lådan med jord och kompost. Till a BEDD låda i storlek 120x40 på 50 cm höjd, ca 6 påsar med 40 liter jord används. Dessutom tar det ca. 4 påsar i en låda som är 60x60 i höjd 40 cm.