Dyrkingshage med BEDD - Nyt mat fra egen hage - BEDD

Odlingsträdgård med BEDD - Njut av mat från din egen trädgård

Fler och fler människor äter mat från den egna trädgården. Tänk bara på glädjen över att plocka saftiga sallader, solmogna tomater eller färska örter till middagen. Med paneler från BEDD är det enkelt att bygga en odlingsträdgård anpassad till din trädgård eller terrass, utan att använda verktyg. I det här projektet har flera lådor med dubbel höjd (50 cm) med 60 cm bredd och olika längder byggts. Det ger mycket bra jordvolym även för bärbuskar och grönsaker med djupa rötter. De material som använts är paneler i rostfritt stål Galfan, kombinerat med paneler i obehandlat stål/rost från BEDD. 

I de två videorna nedan får du användbara tips om hur BEDD vän Thomas Gjording har gjort självskörd möjlig med en rad ätliga växter som kan skördas i trädgården. Trädgårdsmästaren Tom Egeberg Hvål visar hur man sår och sköter växterna så att de trivs och ger så mycket frukt som möjligt. Han planterar bärbuskar som vinbär, krusbär och svarta vinbär, med ett skydd av örter under. Tom planterar också olika jordgubbssorter, till exempel Delizz och Korona för sommardesserter. Det finns också plats för löjväxter och rabarber i Thomas planteringslådor, och Tom ger tips om hur du ser till att du har tillräckligt med utrymme för dessa. Du kan se filmen om den första fasen av odlingsprocessen i trädgården här. 

I nästa video visar Tom hur man framgångsrikt sår frön i början av säsongen, vilket ger friska och vackra plantor senare under sommaren. Det är viktigt att använda en bra såbädd i det översta lagret så att de små fröna sätter sig och hittar den näring de behöver i början. Tom visar hur man sår frön till sallad, grönkål och rädisor och även hur man kan använda unga plantor som skärs upp till groddar som sprider sig vidare i planteringen. Ruccolasallad är utmärkt att skära upp för att skapa många nya plantor från en enda kruka.

Tom delar också med sig av kunskap om hur växter kan hjälpa varandra för att kontrollera skadedjur i dina planteringar. Lär dig hur du stoppar morotsflugan genom att plantera lök och lökflugan genom att plantera morötter bredvid varandra. Du kan också stoppa kålflugor genom att plantera dill nära dina kålplantor. 

Vi hoppas att videorna har inspirerat dig och att de uppmuntrar dig att planera din egen växande trädgård med vår nya designprogramvara. Den gör det enkelt att titta på olika lösningar i olika material som passar perfekt för din trädgård.