Ferievanning til blomsterkassen - BEDD

Semesterbevattning för blomlådan

Det är viktigt att vattna under hela sommaren, men vad gör du när semestern kommer och dina växter är ensamma hemma? Detta problem blir mycket mindre med de nya självbevattningslådorna från BEDD. I samarbete med BT Plast i Halden har vi utvecklat insatser som placeras i lådans botten och som innehåller tillräckligt med vatten för 3-4 veckor. I videon nedan kan du lära dig mer om den nya produkten och hur du placerar självvattningsbehållaren i din blomlåda. 

De två varianter som vi har utvecklat är anpassade till BEDD lådor med måtten 60x60, 120x40 och 120x60 cm. Tanken placeras centralt i lådan och så att behållaren inte vilar direkt på några skruvar i botten (botten på den självbevattnande tanken är utformad så att detta inte är något problem). Det lilla utrymmet mellan tanken och väggarna i BEDD -lådan kan fyllas med lecakulor. Detta kommer att bidra till god dränering under perioder med nederbörd och ge renare avrinning till substratet om tanken är helt fylld.

Selvvanningskasse fra BEDD

När tanken är placerad och centrerad i en tom BEDD -låda kan du fylla den med bra kompostjord. Tryck in jorden lite extra hårt i självvattningslådans "jordsticka", så att vattnet hjälps in i jorden och upp till rötterna genom kapilläreffekten. När lådan är fylld med jord är det dags att plantera. Använd gärna en vattenkanna för att fukta den översta jorden innan du sätter ner plantorna. Det kommer att ge rötterna fart. Men senare rekommenderar vi INTE att vattna plantorna uppifrån. Då är det viktigt att rötterna söker sig till botten av lådan där de kan få tillgång till vatten. 

Du kan enkelt fylla vattenbehållaren med en kanna eller trädgårdsslang (med lågt tryck) i påfyllningsröret. Håll ett öga på nivåmätaren så att du ser det mesta av det gröna fältet efter fyllningen. Om du börjar se den gula färgen är det hög tid att sluta. För mycket vatten i tanken är inte fördelaktigt (fråga ditt lokala trädgårdscenter om dina växters jordmån och bevattningsbehov). När nivåmätaren visar mestadels rött är det hög tid att fylla på med 15-20 liter vatten igen. 

 

Nivåmåler for selvvanningstank fra BEDD

De självbevattnande insatserna från BEDD är i första hand utformade för att fungera i höga lådor (40-50 cm). Själva tanken bygger ca 15 cm i höjd, vilket lämnar endast 10 cm för matjord om den används i en låg BEDD box (25 cm). Om du ändå vill prova tanken i en låg låda bör du begränsa vattenmängden i tanken så att jorden inte blir för blöt. 

Om du vill ha självbevattningslådor för användning inomhus eller under tak rekommenderar vi de höga självbevattningslådorna från BEDD. Du kan läsa mer om dem HÄR