Sneglefri plantekasse med jordbær og salat - BEDD

Snigelfri plantering med jordgubbar och sallad

Är du trött på att bruna sniglar äter upp din köksträdgård? Nu har jag äntligen hittat en bra lösning för att bli av med sniglarna i köksträdgården, så att jag i år kan ha den helt för mig själv.

Tänk att kunna äta jordgubbar hela sommaren! Det finns flera jordgubbssorter som är remontanta och producerar bär tills frosten kommer. Jag vill också kunna skörda läckra sallader som ruccola, isbergssallad och fältsallad till många sommarmåltider. Men hur kan man hindra sniglarna från att äta upp maten innan man själv får njuta av den?

 

Jag använder BEDD lådor med botten och ben. På benen fäster jag koppartejp - sniglarna gillar inte att krypa över det. De får nästan en liten chock. Dessutom har undersidan av botten på BEDD-lådorna en skarp kant som sniglarna har svårt att ta sig förbi. Till skillnad från andra typer av snigelkanter ligger den här under lådan och blir därför inte en fara för små jordgubbstjuvarnas händer. 

Kobberteip mot snegler

När koppartejpen har fästs på benen fyller du lådan med ett lager av ca 5 cm Leca-bollar. Täck sedan över med ett non-woven tyg som förhindrar att jorden blandas med Leca-bollarna och tätar dräneringshålen i lådan. Fyll sedan lådan med bra kompostjord och den är redo för plantering. I videon ovan visar jag hela processen:

Det finns flera sorter av remontantjordgubbar jag valde Lizzy och Vesca Rugen
Lizzy får fina storlek välsmakande bär, de får bär tills frosten kommer, plantan får utlöpare som bildar sticklingar och fler plantor. Vesca Rugen, är månatliga jordgubbar. De är mycket lika åkerjordgubbar i smaken och är en bra härdig växt som ger bär fram till frosten. Den här växten sätter inte utlöpare och den kan också användas som en gränsväxt. Jag har också planterat Korona Strawberry. Detta är inte en remontant-sort, men har härligt stora, smakrika bär som passar till sylt eller att äta färska. Detta anses vara en av de viktigaste sorterna i Norge.

BEDD med jordbær og salat

Tillsammans med jordgubbar planterar jag också salladsplantor. Nu får du färdiga sallatsplantor så att du inte behöver så, och du får också en snabbare skörd. Det tar ett tag för jordgubbsplantorna att växa, så det är bra att använda den lediga ytan till annat. Om du inte gillar sallad kan du plantera rädisor, lök eller något annat du gillar. Jag tänkte plantera Isberger- och hjärtsallat.


Nu hade jag också en lite trött dillväxt på köksbänken som jag tänkte plantera. Jag klipper tillbaka den lite, tar ut den ur krukan och delar den i små klasar som jag planterar mellan jordgubbarna.


Efter planteringen kan det vara bra att täcka sallat och dill med en tunn vit fiberduk för att skydda dem från stark sol och frost under de första dagarna. Vattna väl och gödsla måttligt. För mycket näring till jordgubbar ger många blad och få bär.
Se sedan fram emot söta jordgubbar ända fram till hösten tillsammans med krispig, krispig sallad. Och det bästa av allt - jag får ha godsakerna helt för mig själv utan konkurrens från den bruna skogssnigeln.#jordgubbar #sallad #sniglar #kopparband #snigelkant