Test av Gardena Aquabloom og Gardena Micro Drip System - BEDD

Test av Gardena Aquabloom och Gardena Micro Drip System

I samband med Stora trädgårdsmässan fick BEDD tester på Gardena Aquabloom och Gardena Micro Drip System. Vi har nu testat båda dessa produkter i BEDD-lådor över tid, och dela erfarenheter med våra läsare. 

Rätt vattning av växterna kan vara en stor utmaning. Speciellt under sommarmånaderna med långa torra dagar och perioder när du är på semester. Det finns därför goda skäl att titta på produkter som gör jobbet enklare, och som säkerställer att dina växter får precis tillräckligt med vatten, oavsett om du är hemma eller inte. 

Gardena Aquabloom

Detta smarta, lilla system kommer som ett "allt i ett paket" som kan användas till både större lådor och till flera krukor som står nära varandra. Pumpen är integrerad i styrenheten med timer och solpanel. Gardena erbjuder en vattentank med lock på ca 8 liter som tillägg till setet, men du kan säkert använda ytterligare en vattentank som reservoar. Erfarenheten är att Gardenas tank måste fyllas var 3–4 dag. Det är lite tråkigt om man är på semester en vecka eller två.

Vi testade systemet med el från solen, och ser att detta fungerar perfekt. Värt att notera är att styrenheten med solpanelen ska få mycket sol under dagen. Om det lämnas mycket i skuggan finns risk för lägre effekt och mindre spridning av vatten. 

Det första vi gjorde var att gömma vattentanken bakom lådorna. Nere i tanken placerade vi tilloppsslangen med medföljande filter. Slangen leddes sedan upp till styrenheten med solpanel, som också är pumpen som för vattnet vidare. Sedan var det bara att koppla ihop slangbitar med bevattningsmunstycken med lämpliga mellanrum. I våra lådor är det ca 25–30 cm mellan varje munstycke. En serie små kopplingar och skarvar gjorde det enkelt att skapa grenar i alla lådor vi skulle täcka. Medföljande jordpluggar användes för att fästa de tunna slangarna i jorden för att hålla dem på plats. 

Gardena Aquabloom i BEDD

Efter en hel dags laddning av batteriet togs systemet i drift vid 23-tiden. Det är fördelaktigt att vattna efter att solen gått ner, för att minska avdunstning och vattna på löv som kan brännas av solen. Vi valde att ställa in styrenheten på en omgång vattning per dag (24h) i 20 minuter. Detta verkar vara mer än tillräckligt för både blåregn, kattmynta, lavendel och tulpaner. 

Vanntank til Gardena Aquabloom

Den medföljande tanken rymmer ca 7–8 liter vatten och måste fyllas på med detta intervall var 3–4 dag. Om du ska vara borta längre är det inga problem att byta ut den lilla vattentanken mot t.ex. en 25 liters vattendunk från järnaffären. 

I perioder med kraftigt regn har vi helt enkelt ställt in systemet på "av" för att undvika onödig vattning när jorden ändå får tillräckligt med himlen. 

Gardena Micro Drip System

I en annan del av trädgården har vi flera stora BEDD-lådor som alla behöver vanligt vatten. Till dessa lade vi ut slangar och grenar som kopplades till Gardenas Micro Drip System. Själva styrenheten var kopplad till en utomhuskran och efter att batteriet satts i var det enkelt att programmera enheten för önskat bevattningsintervall. (Jag sökte på Youtube och hittade en väldigt enkel och förklarande video från Gardena).

Gardena Micro Drip System testet i BEDD

I den första lådan där systemet ska vattna valde jag att borra ett 6 mm hål på baksidan av den BEDD-lådan för att sätta in ett tunt grenrör. Denna lades sedan i slalom mellan plantorna, och avslutades med ett ändstycke där lådan slutar. Huvudslangen fortsatte förbi den första backen, under jorden och över till köksträdgården. Här lades nya förgreningsslangar med munstycken var 30:e cm. När vi kom upp till en låda med större bredd och jordvolym kopplade jag till en "svettslang" som sitter ovanpå jorden och sprutar ut mycket vatten varje gång systemet startar.

Gardena vanningssystem i BEDD

När alla slangar, grenar och munstycken var utlagda ställde jag in regulatorn för 17 minuters vattning en gång om dagen (från 23:00). Detta har fungerat perfekt, och både blommor, rabarber och grönsaker verkar trivas.

Om du vill ha fler tips på semestervattningen och lösningar för självvattning kan du läsa detta inlägg med film och tips från Finn Schjøll och Tom Egeberg Hvål. 

Smart vanning i blomsterkasser fra BEDD