Tomatblogg del 2 - Pottetrening - BEDD

Tomatbloggen del 2 - Träning på pottan

Det är april, påsken är över och det verkar som om snön i trädgården aldrig kommer att försvinna. Men all teori och historia säger att solen kommer att vinna till slut. Jag förbereder mig för den första omplanteringen av tomaterna på vardagsrumsbordet inomhus.

Tomat spirer


Efter att tomatfröna, från färska butikstomater, grodde för en månad sedan har de varit på ett slags bootcamp i källaren. Och vad betyder det för en stackars tomatplanta som bara är en månad gammal?

Tja - när ljustillgången regleras till 10-12 timmar per dag med odlingslampor och en enkel timer, och temperaturen i rummet är 15-17 grader, tänker de små tomatplantorna långsiktigt i stället för att tro att sommarfesten redan är igång. Även om plantorna varierar något i storlek, från 3 till 12 cm i höjd, har alla utvecklat ett bra rotnätverk i de små jordpropparna. Faktum är att de största plantorna har gått ända ner i vattenbrickan och har utvecklat rötter på upp till 20 cm!

Tomatspirer

Istället för att sträcka sig i höjd har de små plantorna fokuserat på att bilda en mer robust stam och har kalibrerat sig själva för ett stabilt näringsupptag på lång sikt. Detta bådar gott!
 
 
Omplantering nr 1
Jag har cirka 50 tomatplantor av sex olika sorter och har köpt en planteringslåda med plats för 48 plantor. Dessutom har jag köpt mer såjord (utan torv), som tillverkaren har tillsatt lite extra näringsämnen. Min erfarenhet är att det lönar sig att vänta med kyckling- eller kogödsel tills plantorna ska planteras ut på BEDD för säsongen. De bör ändå hållas lite i tyglarna och inte bli för ivriga. Jag fuktar jorden väl i en plasthink och fyller botten av krukorna med ett 2 cm tjockt lager jord. De små jordpropparna är lätta att plocka ut ur formarna. Sedan håller jag ner varje plugg i sin kruka och packar väl runt varje plugg med ny, fuktig jord.
 
Även om växterna är små tål de att jorden runt omkring dem pressas ordentligt. Den karta jag gjorde över vilka tomater jag hade var i plugglådan är överförd till markeringspinnar som jag sticker ner där de hör hemma. Den här gången var markerna i form av tjocka sugrör som jag hittade i en låda.

Tomatspirer


Tidig avhärdning
De omplanterade plantorna kommer att fortsätta sitt liv under odlingslampor i källaren ett tag till. Vi bör vänta med nästa omplantering tills vädret är varmt och nattfrosten definitivt inte har återvänt. Växterna får inte frysa, men de får inte heller utsättas för direkt solljus under en längre tid. De blad som nu har vant sig vid växtljuset är inte härdade för stark sol med tiden. Det är dock fortfarande ett gott råd att ställa ut växtbrickan på dagar då det är varmt och lite blåsigt ute. Några timmar då och då under den här perioden gör att bladen blir mer livskraftiga och långsamt vänjer sig vid dagen då de kommer att vara ute i sol, vind och regn. Exponering i direkt sol gör bladen djupare gröna och mer robusta.

När växterna står under odlingslampor kan du också försiktigt köra din handflata över bladverket och rufsa det lätt då och då. Fysisk påverkan, som vind och rusk, hjälper också till att härda växterna inför den dag de ska flyttas ut. Du känner också tydligt den aptitretande och läckra doften av tomater när du stryker över bladen.

BEDD -tips!
Även om det dröjer ett tag innan tomaterna går ut i sina BEDDs, kommer här ett tips om du ska gå till Clas Ohlson eller till en hobby- eller järnaffär inom den närmaste månaden:

BEDD är gjorda av stål som du kan fästa magneter på. Om du köper magnetband med dubbelsidigt lim på ena sidan eller andra magneter är du snart redo för nästa omgång av märkning av dina växter. När du planterar prydnads- eller nyttoväxter kan du fästa den magnetiska etiketten direkt på framsidan eller kanten av BEDD.

Lycka till i april!