Oppgradering av uteplassen - Del 1 - BEDD

Uppgradering av uteplatsen - del 1

I en gammal trädgård kan vissa områden förfalla. Särskilt när det inte finns tillräckligt med tid för allt som en upptagen familj måste försöka göra. Detta har varit fallet för oss i flera år. I det soligaste hörnet av tomten har ett gammalt skjul och Kalle Kanins bur blivit allt gråare och sorgligare. Visserligen är den täckt av gröna och fina humlebladsrankor på sommaren, men det finns också en aggressiv växt som gått helt överstyr hos oss. Så när Kalle gick i pension (efter 12 år i sin bur) var det dags att skaka om lite.

Oppgradering i hagen

Den första uppgiften var att ta ner kaninburen och ta bort så mycket som möjligt av humleplantornas rotsystem. De kan vara både långa och kraftiga, men ligger mestadels i det övre jordlagret så många rötter kan dras upp för hand. De rötter som gick djupare grävdes antingen upp med en skrapa eller klipptes av med en trädgårdssax. RoundUp är helt tabu i vår trädgård. Kratta användes också flitigt för att ta upp större stenar och jämna ut den svagt sluttande jordplätten. För att se till att jorden inte kollapsade lade vi ner djupa jordspikar som stöd för tryckimpregnerade balkar i kanten av utrymmet. Dessa målades med svart Taralinfärg och tjänade också som bas för en ribbad vägg för framtida klätterväxter.


Oppgradering av hagen

Ribbarna, som var remsor av obehandlad furu, målades också med svart färg och fästes på väggen i det gamla skjulet. Och när målningsarbetet var igång fick skjulet också en riktig tvätt och ett lager ny färg. Även om plankorna var både slitna och skeva var det en trevlig uppgradering för billigt (jag kallar det att göra upp liket).


Oppgradering i hagen

När uteplatsen var helt stödd och utjämnad var det dags att placera växtlådorna från BEDD. Vi har länge velat ha ett litet växthus, och det kan lösas med en ram av 120x80 cm i två höjder. Det är den välkända storleken på en pallram som gör det möjligt att montera på dessa prisvärda växthusöverdelar som säljs i många trädgårdsbutiker. Vi byggde den här lådan med Galfan-paneler i rostfritt stål i två höjder, som kommer att stå emot växthusets aluminiumramar. Eftersom terrängen lutar lite var det lite extra arbete för att få ramen i nivå. Tricket är att skrapa marken och eventuellt lyfta ramen något med platta stenar framför. För att se till att humle och ogräs inte kommer upp genom de nya lådorna satte vi fiberduk "vägg i vägg" i botten av lådorna.


Plantekasse til drivhus

Samma teknik användes för att jämna ut en rad rostlådor längs uteplatsens ribbade vägg. Även om BEDD kan byggas som ett kontinuerligt system valde vi den här gången att skapa enskilda ramar som helt enkelt placerades bredvid varandra. Detta ger spännande möjligheter att bryta upp kubformerna på olika höjder. Vi rostade panelerna före monteringen genom att ge dem två omgångar vatten och saltsyra i ett 80/20-procentigt blandningsförhållande. Du kan också använda 7 % ättika under 2-3 dagar för att uppnå samma effekt.

Kjøkkenhage med BEDD

Nästa uppgift är att lägga ut duk, sand och gatstenar runt rabatterna innan vi äntligen kan börja plantera. Vi kommer att rapportera tillbaka och dela med oss av våra erfarenheter och vår inspiration när det arbetet är klart. Läs del 2 av fallet här.