Våren gör något med oss alla. Att se något vakna till liv. Gröna groddar som tränger igenom de sista resterna av snö och is tillsammans med värmande solsken och fågelkvitter. Nu svämmar trädgårdsbutikerna över av vårväxter och vi är så hungriga efter färg och frodiga blommor efter en kall vinter. I den här videon hittar du fler tips och råd som jag också har skrivit om i texten nedan.
För mig är det den vackraste tiden på året. Jag har stora förväntningar och älskar de första möjligheterna att skapa utrymme för vårväxter på uteplatsen.
Jag tror att en entré eller en plats i solen är det första som behöver en liten uppfräschning. Det är viktigt att du använder krukor som tål frost så att de kan stå ute året runt. BEDD är ett bra alternativ. Tänk på en grupp på tre, det kan vara en kombination av lådor, urnor eller korgar av olika material och storlekar. Fyll alltid på ett lager leca i botten så att du får en bra dränering, täck sedan med en fiberduk så att fukten kan transporteras fritt. Fyll sedan på med bra växtjord, jag rekommenderar en kompostbaserad jord. Sedan är det bara att sätta igång med planteringen.
Jag tror att det kommer att bli vackert med en kombination av små upprättstående träd som olika salix, prydnadskörsbär eller dvärgsyrenbär och buxbom i form av bollar eller kottar. Du har också många sorters idegran som passar bra. Det är växter som kan stå kvar året runt i en urna som bas, och sedan är det bara att byta ut de andra växterna när säsongen går. Vårblommande växter, sommarblommor, höstblommor och juldekorationer. Då har du något vackert att titta på året runt.
Jag planterar tidigt med de blommor som tål mest kyla. Vårljung, styvmor, lökblommor som krokus, påskliljor och pärlblommor är bra. Kombinerat med bladväxter som murgröna och Muehlenbeckia (fläckar i luften). Dessa tål också kylan bra. Jag har provat penséer ner till minus 10 och de har klarat sig bra i min trädgård. När det blir kallt ligger de helt platt, men när värmen kommer reser de sig fint. I nästa omgång av vårplanteringar kan du prova ranunkler, prästkragar, förgätmigej och primörer. Dessa trivs bäst ner till 0 grader men klarar av lite nattfrost. Även om det är kallt och frostigt är det viktigt att komma ihåg att vattna ordentligt!
För mig är det viktigt att ha något extra för att skapa en helhet och för att binda ihop olika element. Jag gillar att dekorera med grön mossa, rötter, grenar och stenar i lådorna och bredvid dem. Låt fantasin flöda fritt. Ställ ut några fina lyktor med kubljus, en bra stol med ett värmande läder eller filt. Detta skapar en inbjudande sittplats eller entré som välkomnar dina gäster.