Planter for skjerming mot vind og innsyn - BEDD

Växter för skydd mot vind och insyn

 

Växter för att skärma av mot vind och sikt är ett vackert och effektivt sätt att säkerställa lite extra mys och avskildhet. Det finns flera olika typer av växter som är lämpliga för detta ändamål, beroende på vilket klimat du bor i och hur mycket sol och skugga området har. 

Skjermende planter i BEDD kasser.

 

För att skapa en effektiv barriär mot vinden bör du välja växter med många/täta löv och en tät utväxt. Buskar och träd som tuja, liguster, idegran och bambu är bra val för att skapa en solid barriär. Dessa växter blir ofta breda och höga, vilket ger ett bra skydd mot vinden. Observera att vissa häckväxter växer så snabbt att du antingen måste klippa tillbaka dem eller plantera om om de sträcker sig för högt. 

Om du vill lägga till lite färg och textur till din planteringsmaskin, kan du också överväga att plantera blommande växter som rosor, hortensia eller lavendel. Dessa växter ger också ett bra skydd mot vinden, samtidigt som de ger din plantering ett vackert och dekorativt utseende.

BEDD blomsterkasse i sort lakk. Bygg din egen blomsterkasse med paneler i stål fra norske BEDD

 

Glöm inte att ta hänsyn till storleken på din plantering när du väljer växter. Välj växter som passar storleken på din låda och som inte blir för stora för området. För buskar och små träd rekommenderar vi BEDD lådor i dubbel höjd, och gärna med en bredd på 60 cm för växter med stor eller snabbväxande rotklump. För mer inspiration till lösningar kan du läsa den här artikeln 

Om din uteplats utsätts för mycket vind är det extra viktigt att ta hänsyn till växternas höjd och lådornas stabilitet. För områden utsatta för hård vind rekommenderar vi antingen lådor med hjul & bromsar, som kan flyttas inför höststormarna, eller lådor som monteras utan ben eller hjul, med enkla läktar under bottenplattan för lite ventilation. I den här filmen ser du hur lätt det är. 

Montering av BEDD med trykkimpregnerte lekter

 

För att underhålla dina växter och se till att de växer bra och ger ett optimalt skydd mot vinden, bör du se till att de vattnas, gödslas och beskärs tillräckligt vid behov.

Sammanfattningsvis, för att skydda mot vind kan du använda buskar och träd som tuja, idegran, liguster eller bambu, blommande växter som rosor, hortensia eller lavendel. Välj växter som passar storleken på lådan och se till att ge dem det nödvändiga underhållet.