Planter ut av vinterdvalen - BEDD

Växterna vaknar ur sin vinterdvala

Vad gör man med de växter som man har behållit från föregående år?
Det finns så många växter som man kan behålla och övervintra i en kall källare eller ett svalt rum.

Pelargonia, tårträd, dahlior, dahlior, dahlior, afrikansk lilja, chokladkosmos - det är några av de blommande växterna. Men sedan har du alla dessa medelhavsväxter som vi bara älskar, som olivträd, citrusfrukter och fikon. Jag har god erfarenhet av att sätta alla dessa i en kall källare, nu har jag turen att ha en gammaldags källare som håller sig sval (ca +4c) men frostfri på vintern.

Pleie av sitrustre
Jag satte ner alla plantor i källaren sent på hösten efter den första frostnatten. Jag har inga lampor på, så de står i fullständigt mörker hela vintern. Jag ser till att vattna några gånger så att de inte torkar ut. Växterna går i dvala och tolererar detta mycket bra. Olivträden behåller de flesta av sina blad på, men är inte nödvändigtvis döda om de tappar många blad. I den här videon visar jag hur du kan avslöja friska träd och klippa dem för ett långt liv!
 
Om du har ett svalare rum i huset (+10-17 °C) kan det också fungera bra, men håll växterna så ljusa som möjligt och vattna ofta.
Om du har hållit olivträd inne i rumstemperatur på vintern kommer du att märka att de tappar många av sina blad snabbt. Växterna blir stressade när temperaturen är hög, luften torr och ljuset svagt. Jag talar mer om det i videon i det här numret.
När påsken närmar sig är det dags att ta fram växten.


Citrus- och olivträd
Citrusfrukter och oliver gillar lite tung lerjord, de uppskattar att omplanteras och fyllas på med ny jord blandad med kompost, du kan köpa speciell jord för detta, men du kan också göra den själv. Jag har lite lerjord i trädgården så jag använder lite av den men blandar i lite kompost av kogödsel. Dessutom börjar jag gödsla regelbundet. Bladen ska ha en fräsch djupt grön färg. Om de är lite ljusa och fläckiga i färgen är det ofta ett tecken på gödselbrist. Jag föredrar flytande organiska näringsämnen som jag vattnar ut, då har jag god kontroll och det fungerar snabbare.
Vattna väl men inte för ofta. Om du har citrusträd och tänker "det är torrt och dags att vattna" kan du vänta några extra dagar innan du vattnar.
Både oliver och citrusfrukter gillar att vara utomhus, så ta ut dem på dagen när det är över fryspunkten och ta in dem på kvällen om det är under fryspunkten, de kommer att tacka dig för det.
Att plantera i lådor med hjul från BEDD gör det mycket lättare att flytta även stora växter in och ut när det behövs.
Beskärning behövs i mindre utsträckning. På citrusträd kan du klippa bort skadade, torra grenar. Om du har grenar som är lite långa och slanka kan du klippa av en del av längden. Detta kommer att stimulera sidoskott.

Trimme sitrustre

Olivträd tål beskärning bra, så om du tycker att kronans form inte är snygg kan du beskära den. Du bör också ta bort torra och skadade grenar. Om det finns några långa tunna grenar kan dessa också klippas bort lite, vilket stimulerar tillväxten av sidogrenar.

Klippe oliventre

Det finns inget bättre än när citronträden blommar, de har en härlig blommig doft.
För att få frukt måste blommorna pollineras, du kan hjälpa till med lätt borstning, men humlor och bin gör ett fantastiskt jobb.
 
Citrusträd har blommor karta och mogna frukter samtidigt på trädet.
När en apelsin är mogen lägger den sig i din hand och släpper grenen när du försiktigt känner på den.
I höstas fick jag min första egenodlade apelsin. Glädjen var stor och jag delade den i båtar, så spänd på att se hur den skulle smaka. Handen på hjärtat, det var den bästa apelsin jag någonsin ätit! Så tät i köttet, så saftig och otroligt söt!!! (Jag hade föreställt mig att den skulle vara ganska torr och sur).
Pelargonia, Tears, Dahlias och alla andra.


Växter som övervintrar kan se ganska slarviga ut efter en vinter i en kallare miljö. Rötterna på dahlior kan se ut som några torkade, skrynkliga plommon. Ge dem en natt i ett vattenbad innan du lägger dem i sängen. Jag använder en låda med lite jord i botten, sedan täcker jag rötterna nästan med jord, vattnar väl och täcker med genomskinlig plast. Det blir som en liten inkubator med bra och varmt och hög luftfuktighet. När rötterna får några fina groddar med ca 2 blad, så krupit jag upp dem i en lämplig stor låda som roten får plats i. Låt grodden stiga upp ur jorden i toppen, snart har du en fin stark planta. Du kan med fördel toppa den, för att få en fin form och nya sidogrenar. Använd topparna som sticklingar för att göra nya plantor.
På pelargoner och teesel, klipp bort fula grenar och sjuka torra grenar, ta bort krukan och ta bort en del av den gamla jorden. Plantera om i en något större kruka eller låda och använd god kompostjord. Helst blandad med koskompost. Den är mild och fin och sticker inte i rötterna.


Vattna regelbundet, använd flytande organiskt gödsel för god kontroll och snabb verkan. Placera plantorna på en ljus plats, men skydda dem från stark sol som kan bränna bladen. Jag brukar låta dem stå i rumstemperatur, men när de växer ställer jag dem lite svalare, då blir det tätare och finare i formen.

När pelargonerna och tårna har vuxit lite kan du ta sticklingar och göra fler plantor. Detta är både enkelt och roligt och du får snabbt fina växter på detta sätt. Ofta behöver plantorna också toppas så att de sätter sidogrenar och får en fin form.

Så här gör du. Fyll en liten kruka med fröjord (ca 5 cm), tryck jorden så att den blir fast, vattna väl. Klipp av ett toppskott eller en sidogren med 5-6 blad på den växt du vill föröka. Dra av de nedersta 2-3 bladen. Du har nu en stickling, stick ner sticklingarna i jorden så att stjälken kommer ner ordentligt och jorden täcker där du har tagit bort bladen.

Lägg krukan i en brödpåse och blåsa luft i den som en ballong och knyt ihop den.
Om du har flera krukor kan du lägga dem i en fröbricka med ett genomskinligt lock ovanpå eller täcka dem med genomskinlig plast. Det ska vara hög luftfuktighet under plasten och temperaturen omkring + 20-22c snart har du många fina plantor som du kan kruka upp i större krukor. Då måste du använda god näringsrik jord. Nyp av topparna efter en tid, det stimulerar sidoväxter. Snart har du en planta som är lika fin som de du köper hos trädgårdsmästaren. En bra hemgjord present till vänner och familj.


Lycka till!