Plantekasse i rust - BEDD

Växtlåda i rost

Växtlådor och högbäddar i rostigt stål ger en unik värme och variation i trädgården. Till skillnad från pallramar och andra trälösningar blir rostbädden bara snyggare med tiden. Men hur går man tillväga för att få en fin och jämn rostpatina – snabbt?

Här hittar du några användbara tips för att skapa fina rostbäddar - i 1-2-3.

Naturligtvis tar vi utgångspunkt i de obehandlade stålpanelerna BEDD . Dessa är gjorda av 1mm svart stål och kommer, i motsats till de rostfria galfanpanelerna från BEDD , få en naturlig och vacker rostpatina med tiden. (Kom ihåg det BEDD har även paneler med rostfärgad lack. De är 100% rostfria och kommer inte att orsaka avrinning/fläckning som naturlig rost kan göra.) Vill du ha planteringskärl med naturlig rost, och vill "snabbla" processen lite, kan du följa vårt enkla recept.

  1. Montera plantering eller upphöjd bädd först och placera den där den ska vara. Eftersom rostpaneler har en viss mängd avrinning som kan missfärga underlaget rekommenderar vi att rostbäddar används på platser där detta inte kommer att inträffa. Används på gräsmatta, grus eller barkunderlag, blir avrinning aldrig ett problem.
  2. Tvätta av stålpanelen med lite tvålvatten först. Obehandlade paneler har ofta en tunn film av olja för att förhindra att de rostar under tillverkning eller transport. Genom att tvätta bort denna beläggning utsätts materialet mer för rostprocessen.
  3. Ge sedan sängen en jämn spray med vinäger eller saltvatten under 3-4 dagar. Båda dessa alternativ påskyndar bepansringen. Använd antingen outspädd 7% vinäger eller en saltvattenlösning med 2 matskedar salt per liter vatten. Koka gärna upp vattnet för att säkerställa en bra upplösning av saltet. Om du sprayar sängen 1-2 gånger per dag under 3-4 dagar kommer du att se hur effektivt det är. När panelerna har fått en enhetlig rödbrun färg kan du lämna resten till naturen.

    BEDD Plantekasse rust

    BEDD Tips: Med panelerna avstängda BEDD du kan bygga dina planteringskärl i längd, höjd och i vinkel. Rita upp din köksträdgårdsdröm och fråga oss gärna om förslag på bra lösningar.  

    Lycka till med din egen rostbädd, och kontakta oss gärna om du har några frågor.