Gör det själv - Fontän i BEDD

Gör det själv - Fontän i BEDD

Inget är så mysigt och rogivande som ljudet av rinnande vatten på uteplatsen. Lyckligtvis är det enkelt och roligt att bygga en egen fontän eller en stilla vattenspegel i din planteringslåda. Läs mer om hur jag gick tillväga här.

Vi hade redan en BEDD låda i vinkel på utsidan av köksterrassen. Den är byggd mot en sluttande terräng och fungerar också som en fin stödmur. Längst bort i lådan fanns en lite stökig lavendel, som jag planterade om för att göra plats för fontänen.

Fontän i blomlådan

Sedan grävde jag bort den jord som behövdes för att göra plats för en triangulär plasthink från Hageland. 15-litershinken passade perfekt, eftersom jag ville få in vattenspegeln sömlöst under kanterna på lådan BEDD . Pumpen, med två alternativa fontänhuvuden, beställde jag från Jula. Modellen heter MEEC Tools 15l/min och kostade endast 400 kr.

Fontän i planteringslådan

För att dölja pumpen och skydda insuget från skräp och skräp klippte jag till en bit svart fiberduk och lindade den runt en triangulär bit hönsnät. För att få plats med fontänröret klippte jag ett extra hål i tyget där det skulle sticka upp. Det styva nätet gjorde det enkelt att placera tyget en liten bit ovanför pumphuset. Detta för att undvika att fiberduken skulle fastna i pumpens intag. Sedan var det bara att försiktigt fylla hinken med vatten.

Fontän i odlingslådan

Den sista touchen var att lägga till några vackra flodstenar längs kanten av skopan för att dölja så mycket av plasten som möjligt. Detta bidrog också till att minimera risken för att löv och blommor skulle falla ner i fontänen. Sedan var det bara att koppla in kontakten och starta fontänen. En liten justering av fontänrörets höjd och det var perfekt. Hela processen tog drygt en timme och kostade inte mer än 550 NOK för hink och fontänpump. Visst var det fint?

BEDD med fontän

Efter några dagars drift har jag kommit fram till att hinken bör fyllas på med ca 1 liter vatten per dag på grund av avdunstning under varma sommardagar. Om du ska åka på en längre semester rekommenderar jag att du stänger av pumpen, fyller den helt med vatten och lägger något över fontänen för att minska avdunstningen medan du är borta.