Oppgradering av uteplassen - Del 2 - BEDD

Uppgradering av uteplatsen - del 2

Saker och ting tar tid. Särskilt när man skapar en helt ny uteplats där det tidigare bara fanns skräp och snabba saker. Det här är fortsättningen på vår egen bakgård, där kaninburar och vild humle har dominerat i tio år. Läs mer om projektets start i blogginlägg nummer 1

När allt ogräs hade avlägsnats och marken hade jämnats ut till en rimlig nivå kunde vi äntligen installera blomlådorna från BEDD. Eftersom de skulle placeras direkt på marken behövdes ingen bas och inga ben. Vi satte dock fiberduk i botten av lådorna för att förhindra att ogräs skjuter upp från marken. Eftersom terrängen var något sluttande var det nödvändigt att skrapa och gräva lite för att få alla ramar i nivå.

Plantekasse grunnarbeid


Inspirerade av Time for garden på TV2 valde vi att göra ramar av rostpaneler i olika höjder för att bygga blomlådor med en kubistisk och kreativ touch. Dessutom byggde vi en variant av en "pallram" med BEDD -paneler i 120x80 cm, i två höjder. Detta skulle bli basen för minidrivhuset som köptes från Hageland i höstas. Växthuset kostade inte mer än en tusenlapp och är relativt lätt att montera. Kom bara ihåg att följa instruktionerna minutiöst och var extra försiktig när du sätter in glasen. Detta ska göras när metallramen är monterad på tröskeln. Använd en bit tejp i varje hörn för att förhindra att glaset lossnar från ramen när du sätter in glasen. Eftersom minidrivhuset står fritt ovanpå ramen har vi säkrat det med en skruv i varje hörn för att förhindra att det glider av BEDD lådan.

Pallekarm drivhus på BEDD paneler

När planteringslådorna och minidrivhusen var monterade var det dags att plantera. Vit lavendel, scabiosa, citrontimjan, kattmynta och dahlior planterades i de nedersta lådorna. I de högre lådorna planterade vi två 2 meter långa blåsippor, som vreds in i den ribbade väggen som ramar in rummet.


Kjøkkenhage med BEDD og minidrivhus

Till slut var det dags att lägga ut gatstenar. Först lade vi ut duk över hela området för att förhindra att ogräs och humle tränger in i gruset och stenarna. Sedan lade vi ca 3 cm grovt grus och 2 cm fint grus. Detta jämnades ut och stampades ner lite med en träbräda på ca 1 m2. När allt såg platt och fint ut var det bara att lägga ut gatstenar. Vi valde modellen AALTVEDT PAVERING STONE RÅDHUS 1/1 GREY MIX XL och varierade mönstret lite för att få pusslet att gå upp mellan alla rutor. När alla stenar var lagda använde vi rikligt med fogsand som borstades in i sprickorna mellan stenarna. Efter den första omgången sköljde vi med trädgårdsslangen. Nästa dag, när det var torrt igen, borstade vi in ytterligare en omgång fogsand för att låsa ihop stenarna ordentligt.

Kjøkkenhage med belegningsstein

Det var mycket arbete, men resultatet blev fantastiskt! Nu har vi en helt ny uteplats med infällda planteringslådor, ett minidrivhus och ett litet bord för vårt morgonkaffe.

Dyrkingshage med minidrivhus og BEDD plantekasser#BEDDirust #Brottstenar #Mini växthus #växthus