Tips om vattning under semestern med Finn Schjøll

Vi hoppas alla på en varm och vacker sommar med rikligt med blommor och hemodlade örter och grönsaker från köksträdgården. Men hur ser du till att dina växter får tillräckligt med vatten under hela sommaren? Det är särskilt viktigt under de dagar eller veckor du är borta från hemmet. Få tips av Finn Schjøll och trädgårdsmästaren Tom Egeberg Hvål i videon nedan, och läs fler bra tips för att bygga och odla i dina egna planteringslådor nedan.

"Jag valde BEDD - de ser bra ut, de tål frost, man kan rulla dem runt i trädgården och de är helt enkelt lysande" Finn Schjøll

Titta på filmen med FlowerFinn och trädgårdsmästare Tom

Hur du lyckas med bevattning

Att se till att dina växter får tillräckligt med vatten under sommarmånaderna kan vara en utmaning, men att se till att de inte får för mycket vatten kan vara lika utmanande! Lyckligtvis finns det lösningar som kan hjälpa dig med detta och som gör att du kan njuta av dina lediga dagar i vetskap om att dina växter mår bra.

1. Kunskap och förberedelser före odling

När du planerar för en frodig växtlåda är det viktigt att välja växter som trivs i samma jord och har samma behov av vattning. Prata med ditt lokala trädgårdscenter för att välja växter som trivs i samma förhållanden. Det är också viktigt att se till att lådorna har god dränering så att överskottsvatten kan rinna ut genom botten. Växtlådor från Norwegian BEDD uppfyller alla dessa krav och är dessutom både rostfria och frostskyddade. Det rekommenderas att man först lägger 5-7 cm lecakulor i botten av lådorna. Lägg sedan till en fiberduk för att förhindra att jord tränger igenom lecakulorna, innan lådan fylls med bra kompostjord. Läs mer om förberedelser och odlingstips på BEDD på våra inspirationssidor.

2. Självvvattnande lådor med vattenförvaring

Det finns ett antal bra självbevattnande lådor och pålar med en vattenbehållare i botten som rötterna kan nå. BEDD erbjuder sådana pålar för två av sina mest populära modeller. 120x4cm med 50cm höjd och 60x60cm med 40cm höjd. Staplarna består av en yttre låda i 100 % vattentät plast och en inre låda med jordpinnar som suger rätt mängd vatten till växterna. Den här lösningen är idealisk för behållare inomhus eller täckta behållare. Om du vill använda självbevattnande lådor från BEDD utomhus (med risk för kraftiga regn) bör 3-4 hål borras cirka 15 cm från den yttre lådans botten så att överflödigt vatten kan rinna ut . Under normala förhållanden räcker det med att fylla ca 10-12 liter vatten genom påfyllningsröret efter plantering och fylla på med en liknande mängd vatten var 2-3:e vecka. Mängden vatten beror på vilka växter du har och hur törstiga de är. Se våra självvattnande lådor och läs mer om dem längre ner på sidan.

3. Droppbevattning med Gardena-lösningar

Om du vill ha full kontroll över bevattningen och justera vattenmängden för flera lådor rekommenderar vi Gardenas bevattningssystem. De har smarta modeller som är anpassade till olika behov och erbjuder även "Smart Watering" som gör att du kan programmera för korrekt bevattning och övervaka eller justera bevattningen från din mobiltelefon. I videon ovan presenterar Finn Schjøll produkten Aqua Bloom, som drivs av en solpanel och inte är beroende av en utomhuskran. Vattnet kan förvaras i en hink eller kanna, och systemet säkerställer precis rätt mängd och fördelning genom droppslangar och munstycken i lådorna. De större droppbevattningslösningarna är också perfekta för dem som vill bygga växtlådor från BEDD till större, sammankopplade lösningar. Då kan du helt enkelt lägga till så många droppslangar som du behöver och njuta av semestern utan att behöva oroa dig för bevattningen. Läs mer om vårt test av Gardenas produkter HÄR.

BEDD i naturlig rust
Hvit plantekasse fra norske BEDD

Finn din forhandler

BEDD har 100 kunnskapsrike forhandlere over hele Norge. Finn din nærmeste, og få hjelp med BEDD, jord og planter.

BEDD forhandlere